24.12.14

The Mule (2014)


          Το The Mule ξεκινάει πολύ εύστοχα και από την πρώτη σκηνή σου δείχνει το επίκεντρο της ιστορίας που θα παρακολουθήσεις για την επόμενη μιάμιση ώρα, έναν κώλο, έναν αντρικό κώλο. Το μουλάρι στέκεται με την πλάτη γυρισμένη σε δύο μπάτσους, που του λένε να κατεβάσει τα βρακιά του, να σκύψει, να κρατήσει ανοιχτά τα κωλομάγουλά του (casting couch), να βήξει και... το κόβει πάνω στο καλύτερο.
"Βήξε!"

          Η ταινία μας γυρίζει δύο εβδομάδες πίσω, εκεί που παίκτες, τεχνικό τιμ, συγγενείς και φίλοι ομάδας ποδοσφαίρου γάμα τοπικού, αυτοβραβεύονται για το τέλος της σεζόν και παίρνουν για μπόνους από τον ευεργέτη της ομάδας (αξιοσέβαστο μέλος της κοινότητας στα φανερά και μαφιόζος στα κρυφά. Μαρινάκης χωρίς το αξιοσέβαστο δηλαδή) ταξιδάκι στην εξωτική Ταϊλάνδη, προφανώς για σεξοτουρισμό, γιατί έτσι όπως είναι όλοι τους το μόνο κώλο που έχουν δει, είναι ο ένας του άλλου στα αποδυτήρια. Το μουλάρι μας βραβεύεται ως παίκτης της χρονιάς, όχι για τις ικανότητές του, αλλά για τις συμμετοχές του (Καραγκούνης). Δεν έχει χάσει παιχνίδι, πολύ απλά γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει στη μίζερη ζωή του. 35άρης που μένει μαζί με τους γονείς του και δουλεύει σαν καρπαζοεισπράκτορας στο τοπικό επισκευαί τηλεοράσεων και τηλεχειριστηρίων (α ναι, είμαστε στο 1983).
(...στη μίζερη ζωή του)

          Γι' αυτό και όταν θα τον πλησιάσει ο αρχηγός της ομάδας και παιδικός του φίλος (που τα τελευταία χρόνια τον έχει κλασμένο, γιατί έχει γίνει και πολύ κωλόπαιδο να πούμε και βαποράκι του αξιότιμου μαφιόζου) και θα του προτείνει να βγάλει 8 χιλιάρικα με εύκωλο τρόπο (να φάει μισό κιλό πρέζα στην Ταϊλάνδη και να το χέσει στην Αυστραλία), το μουλάρι θα μουλαρώσει και θα τρέξει να χωθεί κάτω από τη φτερούγα της μάνας του.
(Μουλάρωσε)

          Ο αρχηγός δεν τα παρατάει όμως και το παίζει κολλητάρι, δίνοντάς του χαρτζιλίκι και κάνοντάς του πάσα φίνο γκομενάκι, αλλά και υπενθυμίζοντάς του τα χρέη του χαρτοπαίκτη πατριού του. Ανεβάζει την αυτοπεποίθηση του μουλαριού στα ύψη που την βλέπει μονόκερως και αποφασίζει να πετάξει καβαλώντας το ουράνιο τόξο απο την Αυστραλία στην Ταϊλάνδη και πίσω. Έλα όμως που στην επιστροφή, τη μία και μοναδική στιγμή που χρειάζεται να το παίξει άνετος, στον έλεγχο του αεροδρομίου, τα σκατώνει χωρίς λόγο, χέζεται πάνω του και ως φυσικό επακόλουθο, τον παίρνουν μυρωδιά οι μπάτσοι και επιστρέφουμε στο παρόν, στη σκηνή της κολονοσκόπησης (φήμες λένε ότι οι άντρες μετά τα 40 πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο, μέχρι τα 50 σου έχει γίνει σουρωτήρι, έχεις πάρει το κωλάι και την κάνεις μόνος σου).
"Χρειάζεσαι λεύκανση"

          Οι μπάτσοι (ένας εκ των οποίων ο agent Smith από το Matrix) καταλαβαίνουν ότι κάτι έχει φάει, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν τι, οπότε σύμφωνα με το νόμο έχουν το δικαίωμα να τον κρατήσουν εσώκλειστο στη χέστρα, φρουρούμενο 24/7 για 7 μέρες ή μέχρι να χέσει δύο φορές.
          Πόσες μέρες θα το παίζει δυσκοίλιος και ποιες θα είναι οι παρενέργειες; Τι θα κάνει για να αντέξει και ποιο είναι το back up plan σε περίπτωση που αρχίσουν να του τρέχουν; Οι μπάτσοι, το βαποράκι, ο μαφιόζος και η φουκαριάρα η μάνα του αρχίζουν να τρώνε τα νύχια τους, ο καθένας για διαφορετικό λόγο. Ποιοι θέλουν να χέσει και ποιοι όχι; Τι θα κάνουν γι' αυτό; Η αγωνία στον απόπατο (για καλό το λέω).
Ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος, μαντέψτε ποιος είναι ποιος.

          Mule σημαίνει μουλάρι που σημαίνει βαποράκι, επίσης σημαίνει και παντόφλα. Πολύ πετυχημένο κάστιν, ο πρωταγωνιστής φαίνεται πραγματικό μουλάρι με όποια έννοια και αν το πάρει κανείς και το γεγονός ότι επέλεξε ο ίδιος τον εαυτό του για το ρόλο (αφού εκτός από μουλ... σόρι, πρωταγωνιστής είναι και σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, γνωστός από τα Insidious και 100 bloody acres), είναι αξιοθαύμαστο.
          Η έκτη Αυστραλιανή που βλέπω φέτος και όπως και οι άλλες είναι αρκετά καλή αλλα διαφορετική. Οι άλλες ήταν όλες καουμπόικα και χωρίς κανένα ίχνος χιούμορ (red hill, mystery road, the rover, the horseman, wolf creek 2) σε αντίθεση με αυτή που είναι crime/comedy/drama όπως γράφει και το αηέμ ντιμπί.
          Σύντομο σχόλιο; Φουκαράς μπλέκει με κακές παρέες και πείθεται να βγάλει εύκολο χρήμα με ωραίο τρόπο, να πάει ταξίδι αναψυχής στην Ταϊλάνδη και να επιστρέψει με εμπειρίες και μισό κιλό ηρωίνης στο στομάχι του. Έλα όμως που τον τσακώνουν με το καλημέρα στο αεροδρόμιο γιατί έχει χεστεί πάνω του (μεταφορικά) και τον βάζουν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να χεστεί πάνω του (κυριολεκτικά). Πόσο θα αντέξει;

Το τρέιλερ

Η ωραία αφίσα

Η κοίτα κάτω αριστερά αφίσα

Η Ελληνική αφίσα



"Ένα σακουλάκι πρέζα κάθε βράδυ για να κοιμάμαι καλά"

...για να γλιστράει.

"σου κερνάω τη μπίρα, με κερνάς ένα τσιμπούκι; ..το σφηνάκι εννοώ"

"Εμένα μου άρεσε"

Πως πίνουν το "τσιμπούκι" στην Ταϊλάνδη

(Τραγουδάκι που θα μπορούσε να παίξει στο σάουντρακ)

"Δύο στα τρία"

13 σχόλια:

  1. μετράς. Έτσι συνέχα και μην το χάσεις στην πορεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα. Μην το χάσεις.

      Διαγραφή
    2. Ρε μαλάκες με αγχώνετε έτσι που το λέτε, ξέρετε κάτι;

      Διαγραφή
    3. Συνεχισε ετσι και θα σε παω διακοπες Ταυλανδη....Εγω και εσυ, εσυ και εγω. Ναι, οι δυο μας. Εσυ και εγω, εγω και εσυ, οι δυο μας ναι, ναι, ναι, στην Ταυλανδη Εγω και εσυ, εσυ και εγω. Ναι, οι δυο μας. Εσυ και εγω, εγω και εσυ.

      FMM

      Διαγραφή
    4. Πρόεδρε; έχω υπερδύναμη στο στοίχημα, όποιο αποτέλεσμα και να παίξω θα έρθει το αντίθετο, όσο στανταράκι και να είναι. Θυμάσαι μία εποχή που η Μπάρτσα τα είχε πάρει όλα; ε, τρία αρνητικά αποτελέσματα είχε φέρει όλη τη χρονιά και τα τρία τα είχα παίξει εγώ να κερδίσει.
      Φουμεμέ; πάντα ήθελα να πάω Ταϊλάνδη, μου έδωσες κίνητρο, δεν το ξεχνώ, θα περιμένω.

      Διαγραφή
  2. Thumbs up, αν και εμένα δε με άρεκε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλά, σε κανέναν δεν θα αρέσει πολύ, εγώ το είδα ευχάριστα και έκανα το χαβαλέ μου.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ ρε μαλάκα! ξέχασα τον πίου και δεν έκανα αναφορά... χαμένη ευκαιρία.

      Διαγραφή
    2. Έλα ντάξ' την έκανα εγω για σένα στα σχόλια :p

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. χάπι νιουγίαρ τουγιουτού, ιτ μέη μπι δε λαστ ουάν! \m/
      http://weeklyworldnews.com/headlines/23938/end-of-the-world-postponed/

      Διαγραφή